Voeding&supplementen tijdens de zwangerschap!

Tijdens je zwangerschap is gezonde voeding van essentieel belang voor een goede ontwikkeling van je kindje en jouw conditie.

Eet het liefst elke dag 2 porties groente en fruit. Kook de groente niet te lang zodat er geen belangrijke vitamines verloren zullen gaan.
Je kunt hierbij een stukje biologisch vlees eten, een gezonde vleesvervanger of veilige schone vis.

Als je na je zwangerschap besluit om borstvoeding te gaan geven.
Is het erg belangrijk om op je voeding te blijven letten.

Een bijkomend pluspunt door gezond te eten en voldoende te blijven bewegen. Zo voorkom je onnodige kilo’s tijdens je zwangerschap. En wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Ook je huid heeft er minder onder te lijden en hoeft dus minder tijdens je zwangerschap op te rekken. Wat resulteert in minder huidschaden of zelfs geen schade in de vorm van huidstriemen/striae!

Hieronder volgen essentiële voedingsstoffen voor iedere zwangere vrouw!

Foliumzuur
Vroegtijdig beginnen met het slikken van foliumzuur is erg belangrijk. Begin voor de conceptie al met het slikken van foliumzuur, dan neemt de kans op een kind met een open ruggetje met 60% af. Gelukkig is dit algemeen bekend en slikken veel vrouwen al foliumzuur zodra ze weten dat ze zwanger willen worden.

Een complete multivitamine voor de zwangere vrouw
Om zeker te zijn dat jij en je kleine naast je dagelijkse gezonde voeding alles binnen krijgen. Vaak zit hier al foliumzuur bij inbegrepen, wat het weer overbodig maakt om deze los aan te schaffen.

(DHA) Omega 3
Zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Is goed voor hart en bloedvaten en beschermt tegen depressies. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen die lijden aan een postnatale depressie hebben vaak een tekort aan omega 3.

Omega 3 wordt ook wel de motorolie van de hersenen genoemd. Het beschermt tegen depressies en zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Dus zeer belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen hersenen.

Omega 3 zit onder andere in: vette vis, avocado’s, noten en lijnzaad. Of gebruik tijdens het koken koolzaadolie, lijnzaadolie of soja olie.

Het wordt vele zwangere vrouwen vaak afgeraden om rauwe vis en noten te eten vanwege het risico daarvan. Hierdoor hebben vele zwangere vaak een tekort aan omega 3. Dit is eenvoudig te voorkomen door het eten van b.v avocado’s maar het meest simpele om voldoende omega 3 binnen te krijgen is door het slikken van een omega 3 supplement. Als het om een visolie gaat let dan op het volgende: hoe kleiner de vis is des te zuiverder de olie ( b.v van sardientjes ).

Deze vissoorten kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan:

  • Vacuümverpakte vis (zalm, paling, makreel): in verband met listeriabacterie
  • Paling uit Nederlandse rivieren. In Nederlandse rivieren kan dioxine voorkomen. Dat is schadelijk voor de ongeboren baby. Kweekpaling kun je wel gewoon eten.
  • Roofvissen als haai, zwaardvis, snoekbaars, marlijn, koningsmakreel en verse tonijn. Roofvissen bevatten kwik en dioxines. Tonijn uit blik bevat minder kwik en dioxines dan verse tonijn. Dit kun je dus wel gewoon eten, maar liever niet meer dan twee porties per week.
  • Rauwe vis. Haring valt overigens niet in de categorie ‘rauwe’ vis. Haring is namelijk op een speciale manier in pekel gerijpt.