Vitamine A tijdens zwangerschap bepalend voor latere weerstand kind

Het binnenkrijgen van te weinig vitamine A tijdens de zwangerschap zal waarschijnlijk leiden tot een verminderde afweer bij de nakomelingen, wanneer die volwassen zijn. Dat concluderen onderzoekers in de groep van Reina Mebius van VU medisch centrum in Amsterdam op basis van voortplantingsexperimenten met muizen. De onderzoeksresultaten werden gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, zo meldt het VUmc.

Het artikel beschrijft hoe vitamine A in het embryo de ontwikkeling van lymfeklieren beïnvloedt. De lymfeklieren spelen een belangrijke rol in het afweersysteem. Uit het onderzoek blijkt dat bij drachtige muizen een te lage inname van vitamine A door de moeder in de embryo’s leidt tot een verstoorde ontwikkeling van de lymfeklieren. Doordat die klein blijven, krijgen volwassen dieren te maken met een sterk verminderde werking van het afweersysteem.

Mebius: ‘Wanneer bijvoorbeeld virussen het lichaam binnendringen, wordt de afweer hiertegen in een lymfeklier in gang gezet. Daar worden de afweercellen van het lichaam aangezet om uiteindelijk het virus te verwijderen. We zien dat in een kleinere lymfeklier de kans kleiner is dat de afweercellen de virussen herkennen en dat het dus langer duurt om het virus op te ruimen.’

Vitamine A zit onder meer in groenten, vis, lever en margarine. Van vitamine A was al bekend dat het belangrijk is voor de werking van het afweersysteem in de darmen en dat het ook betrokken is bij de embryonale ontwikkeling van het afweersysteem. Het onderzoek geeft inzicht in het effect van het dieet van een zwangere vrouw op de ontwikkeling en werking van het afweersysteem bij haar kinderen, ook als deze volwassen zijn. Het is daarnaast aannemelijk dat het het afweersysteem van kinderen al bij voorbaat op achterstand kan worden gezet door een een tekort aan vitamine A bij hun moeder tijdens de zwangerschap. Mebius: ‘Je afweersysteem wordt dus mede bepaald door wat je moeder gegeten heeft. Dit is vooral problematisch in gebieden met ondervoeding.