Een gezonde mond kan een vroeggeboorte voorkomen

Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op tandvleesontstekingen. En deze kunnen weer tot vroeggeboorte of andere zwangerschapscomplicaties leiden. Hoe kan dit, en wat kun je hier tegen doen?

Onderschatting

,,Er zijn behoorlijk wat aanwijzingen dat tandvleesontstekingen vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging en een – te – laag geboortegewicht kunnen veroorzaken”, vertelt dr. Alina Kunnen. ,,Elke flinke ontsteking kan een risico vormen voor een zwangerschap, dat weten de meeste mensen. Maar een tandvleesontsteking wordt hierbij vaak onderschat, omdat het niet heel zichtbaar is. Zo’n ontsteking zit grotendeels onder je tanden, en dat valt dus niet op – terwijl de ontsteking een oppervlakte kan beslaan van zo’n 40 cm2. Dat is ongeveer de gehele binnenkant van je handpalm.”

‘Elke flinke ontsteking kan een risico vormen voor een zwangerschap’
Volgens Kunnen moeten vrouwen die in verwachting zijn daarom extra goed op hun mondhygiëne en tandvlees letten. ,,Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van tandvleesontstekingen. Hormoonschommelingen zorgen ervoor dat de bloedvaten slapper worden. Daarnaast neemt het bloedvolume, en daardoor de druk op de bloedvaten, toe. Het tandvlees is daardoor kwetsbaarder en zwelt wat op, en dat houdt weer in dat bacteriën makkelijker onder het tandvlees kunnen kruipen. 30 tot 100 procent van de zwangere vrouwen heeft hier last van – dat is dus enorm veel.”

Prostaglandine: weeën-opwekker

Rond blijven lopen met een tandvleesontsteking is sowieso geen goed idee, maar nog minder als je zwanger bent. Kunnen: ,,Als je een ontsteking hebt, worden er allerlei stoffen in je lichaam aangemaakt. Waaronder het stofje ‘prostaglandine’. En juist dit stofje wil je als je in verwachting bent liever niet in verhoogde mate in je lijf hebben: het is namelijk ook een weeën-opwekker. Verder is aangetoond dat mondbacteriën via de bloedbaan in de placenta terecht kunnen komen en die kunnen daar ook weer vroeggeboorte of complicaties veroorzaken.”

Schoon gebit

Maar hoe kun je een tandvleesontsteking voorkomen als je tandvlees zo kwetsbaar is? Volgens Kunnen is het een kwestie van extra tijd besteden aan je gebit. ,,Het beste is om ervoor te zorgen dat je ontstekingsvrij je zwangerschap ingaat. Probeer je zwanger te worden? Laat je dan even onderzoeken door de tandarts of mondhygiënist. Die kunnen je gebit grondiger reinigen dan dat je dat zelf kunt. Verder is het belangrijk om twee keer per dag je tanden te poetsen en de ruimte tussen je tanden schoon te maken met een tandenstoker of rager. Als je de zwangerschap met een gezonde mond instapt, kan je dat een hoop ellende besparen.”