Amerikaanse methode brengt huilbaby tot rust

Niets veroorzaakt meer stress dan een huilbaby.

Huilbaby’s, die regelmatig drie uur aan een stuk doorhuilen, brengen hun ouders tot wanhoop en bezorgen hen soms zelfs trauma’s. Nog jaren later, zegt orthopedagoge Roos Rodenburg (37) van het research Institute of Child Development & Education van de Universiteit van Amsterdam, kunnen moeders van huilbaby’s met zweet en hartkloppingen reageren als zij ergens een baby horen huilen.

De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp (62) bedacht in 2002 een stappenplan om huilbaby’s tot rust te brengen en in slaap te krijgen. Rodenburg doet onderzoek naar deze zogeheten ‘Happiest Baby’- methode. Karps methode is gebaseerd op de gedachte dat baby’s tot een leeftijd van uiterlijk 16 weken een primitieve kalmeringsreflex kennen. Huilbaby’s, zegt Rodenburg kunnen die reflex niet vanzelf “aanzetten”. Dit probleem komt veel voor.

Kinderarts Carole Lasham van de Tergooi ziekenhuizen in Blaricum zegt dat 22 procent van de ouders hulp zoekt omdat hun baby huilt – 40.000 baby’s (en hun ouders) per jaar. 95 procent van deze baby’s is gezond. Rodenburg heeft vaak gezien de methode van Karp werkt. Ook privé heeft ze er baat bij gehad. “Mijn baby huilde terwijl hij aan de borst dronk. Zo erg was het”. De Happiest Baby- methode van Karp is in Nederland nog onbekend. Rodenburg zelf heeft een kleine praktijk in Amsterdam waarin ze workshops geeft. In het Gooi kunnen ouders van huilbaby’s voor cursus terecht in de Tergooi ziekenhuizen.

Het meest controversiële onderdeel van Karps methode is de derde stap, waarin de ouder een hard “shhh!”-geluid maakt in het oor van de baby. Hiermee, luidt de hypothese, imiteert de ouder het rustgevende geluid van ruisende aderen in de baarmoeder. Bij de Happiest Baby-instructiekit die Karp heeft gemaakt, zit ook een cd met ruisgeluiden: regen op het dak, douchegeluiden, ruis van een radio die niet op een zender staat afgestemd. Als baby’s eenmaal de zestien weken zijn gepasseerd, verdwijnt de primitieve kakmeringsreflex. Baby’s leren dan zichzelf te sussen, zegt Rodenburg. Toch kunnen ook na die tijd nog veel doen om baby’s tot rust te brengen. Rodenburg raad inbaren aan tot baby’s een half jaar oud zijn, “tenzij ze zich gaan omrollen”. Ook kan het heilzaam zijn om de cd met ruis op te zetten tijde na het middagslaapje van de baby. In de Verenigde Staten gebruiken zelfs de volwassenen die slecht slapen de cd van de Happiest Baby-kit. “Ook bij hen is er blijkbaar nog een effect.”

‘Blijste baby’ in vijf stappen

De ,S5′-methode van Harvey Karp brengt in vijf stappen een baby tot rust.
1. Inbakeren van de baby.
2. De baby op de arm nemen in een zij-of buikligging.
3. Een shhh!- geluid maken in het oor van de baby, hard genoeg om boven het huilen uit te komen en de aandacht te trekken.
4. Wiegen.
5. Laten zuigen of sabbelen.

Volgens Rodenburg biedt YouTube veel voorbeelden van ouders die hun baby op deze manier stil krijgen, ‘ maar de meeste zijn niet goed’. Wel goed is dit voorbeeld.

Bron: Wilfred Simons